MAHDOLLISUUKSIEN MATKA

Tiivistelmä tutkimuksesta.

Sirpa Suni 2012 Mahdollisuuksien matka. Konstruktivistinen psykoterapia ryhmän matkaoppaana masennuksesta ja uupumuksesta kuntoutumisessa

Kognitiivisen psykoterapian ylemmän erityistason koulutusohjelma 2008-2012. Koulutus- ja tutkimuspalvelut, Oulun yliopisto ja kognitiivinen psykoterapian yhdistys ry.

Tiivistelmä


Tutkimuksessa kuvataan masentuneiden ja uupuneiden henkilöiden kokemuksia ryhmän yhteisinä tarinoina ja kertomuksina omasta toipumisesta ja edistymisestä kahdeksan kuukauden ajalta avokuntoutusryhmän terapeuttisessa prosessissa. Tutkimus rohkaisee ryhmäterapeuttiseen toimintaan ja sen edelleen kehittämiseen kohti reflektiivistä otetta muutoksen aikaan saamiseksi.


Tutkimuksen lähestymistapa on narratiivinen ja tutkimuksen kohteena oli omaa edistymistä ja toipumista arvioivat palautteet, minitarinat. Tutkimusaineisto muodostui kymmenen ryhmäläisen kirjoittamista omaa edistymistä arvioivista palautteista terapeuttisen prosessin aikana. Prosessiin kuuluvien palautteiden kerääminen ajoittui ryhmän aloitusjakson alkuun, prosessointijakson jälkeen ja seurantajakson jälkeen. Tutkimusprosessi eteni siten, että palautteita, kirjallisia minitarinoita luettiin Holistic-From -lukutekniikalla, jonka perusteella voitiin muodostaa täsmentyvät tutkimuskysymykset. Näiden kysymysten mukaisesti muodostui ryhmän yhteisiä aineistonovelleja. Novelleja luettiin Categorical- Content -lukutapaa käyttäen. Novelliaineistosta tiivistetyn tuloksen nimeksi syntyi mahdollisuuksien matka -kertomus. Tämän kertomuksen sisältöä peilattiin kognitiivis-konstruktivistiseen psykoterapiaan terapeuttisesta muutoksesta, erityisesti Guidanon teorian mukaisesti.


Tuloksena voidaan todeta, että masennuksen ja uupumuksen vuoksi ryhmään osallistuneiden henkilöiden kuntoutumisessa tapahtuu merkittävä muutos kahdeksan kuukautta kestävän ryhmäterapeuttisen prosessin aikana. Keskeinen tulos on havahtumisen kautta itsensä löytäminen ryhmässä. Suhde itseen muuttuu sallivammaksi ja hyväksyvämmäksi ja omaan toimintaan tulee agenttisuutta ja uudenlaisia, vaihtoehtoisia toimintatapoja sekä luottamusta tulevaisuuteen. Tämä mahdollistaa syvätason muutoksen. Reflektoiminen ja ryhmän tuki osoittautuivat tärkeiksi matkakumppaneiksi. Myös uupumusta ja masennusta mittaavina toimineet BBI- ja BDI -arvojen tulokset ovat yhtenevät vastaajien subjektiivisen kokemusten kanssa. Mittaukset osoittavat tilastollista merkitsevyyttä


Löydät tutkimuksen alla olevasta linkistä:

Mahdollisuuksien matka

Runoja tutkittavan ryhmän kuntoutumisprosessista:

Jaetut hetket